df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Világjáró esték

MÚZEUMBARÁT KÖR ELŐADÁSAI

November 13. (kedd) 17:00

Dr. Iancu Laura író, költő, néprajzkutató: Petrás Incze János tevékenysége a csángók között című előadása

Az előadás a moldvai Forrófalván született minorita szerzetes, Petrás Incze János (1813–1886) életét, moldvai működését, a helyi közösségek életében betöltött szerepét valamint a magyar nyelv- és néprajztudomány terén kifejtett tevékenységét mutatja be, a moldvai magyarok 19. századi történetébe ágyazva.

 

November 15. (csütörtök) 17:00

Könyvbemutató

Domaniczky Endre jogász, konzul: Ausztrália magyar szemmel. A fegyencteleptől a jogállamig.

“A távoli Ausztráliát, a messzeségek elbűvölő tündérbirodalmát hozza közel a magyar olvasókhoz Domaniczky Endre lebilincselő könyve. A déli félteke rejtelmes kontinense sokáig elérhetetlennek tűnt honfi társaink számára. A nagy földrajzi távolság miatt a 19. században is kevés hazánkfiának adatott meg a lehetőség, hogy személyes tapasztalatokat szerezhessen „a kenguruk országáról”. Pedig Ausztrália igen sokarcú, vibrálóan érdekes világ, ahol temérdek meglepetés várja az utazót. A szerző diplomataként több mint négy esztendőt töltött Ausztráliában konzuli beosztásban. Hétköznapi hivatali munkája mellett olthatatlan kíváncsisággal és lankadatlan szorgalommal kutatta a kontinensország magyar emlékeit. Személyesen bejárta Ausztrália számos vidékét, a magyarok nyomait, emlékeit keresve.”

 

December 18. (kedd) 17:00

Lendvai Timár Edit földrajztanár, muzeológus (Magyar Földrajzi Múzeum): Göran Wahlenberg külhoni boszorkánymester vagy nemzetközi hírű botanikus – Kutatásai a Magas-Tátra térségében (1814).

 

Az előadásokra a belépőjegy ára: felnőtt 300 Ft, 14 év alatti gyermek 200 Ft

Múzeumbarát Köri tagkártyával a belépés ingyenes!

Helyszín: Magyar Földrajzi Múzeum tetőtér – 2030 Érd, Budai út 4.