df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
  • Magyar
  • English
Tudás, kaland, egzotikum
  
  

Tematikus foglalkozások

Foglalkozás óvodásoknak

Manó séta

A foglalkozáson a Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállításon sétálunk körbe, megállva egy-egy érdekesebb tárgynál. A séta végén mesét hallhatnak a gyerekek a kis kengururól, akiről rajzot is készítünk.

 

Kincsek a raktárból

3-4 tárgyat kiválasztunk, melyet a gyerekek megismerhetnek, kézbe vehetnek, majd játékos feladatokat kapnak ehhez kapcsolódóan.

 

 

Keressük meg Brumit!

A kis ősemberlány nem találja legjobb barátját Brumit, a barlangi medve kölyköt. A keresés során a gyerekek megismerhetik a jégkorszakban a környéken élő ősállatokat (mamut, barlangi medve, barlangi oroszlán) és az itt élő ősemberek mindennapjait játékos feladatokon keresztül. És végül Brumi is megkerül…

 

Foglalkozások 7-10 éveseknek

Ősemberek a Fundoklia-völgyben

A foglalkozáson megismerhetik az egykor itt élő neandervölgyi ősembereket, a feltárás során előkerült ősállatokat, kőeszközöket.

 

 

Hangoló – hangszerek a múzeumban

A múzeum gyűjteményében található távoli tájak hangszereinek megismerése, hangjuk bemutatásával

 

 

Kik azok az indiánok?

A foglalkozáson a múzeum igen gazdag indián tárgyaiból kapnak a gyerekek egy kis ízelítőt. Megtudhatják mi a mokaszin, mikor szívták el a békepipát, mi célt szolgált a kacsinababa, továbbá az indián sámándob hangját is megismerhetik a kicsi indiánok.

 

 

Foglalkozások 11-14 éveseknek

Ázsia a legek kontinense – ahol a legtöbb magyar utazó járt

Az őshazakutatás jeles személyiségeit (Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor, Reguly Antal, Vámbéry Ármin), valamint a Kínában járt Cholnoky Jenő munkásságát ismerhetik meg a csoportok játékos foglalkozás formájában.

Fehér foltok a fekete földrészen

A Kilimandzsárót megjárt Teleki Sámuel, Magyar László, Nyugat-Afrika első térképének megrajzolója és a rabszolgából lett felfedező, Sass Flóra élete áll a foglalkozás középpontjában.

Barangolás a barlangok világában

Hazai barlangok rövid, neves barlangászok megismerése, barlangász eszközök bemutatása. A múzeumalapító Balázs Dénes karsztkutató munkásságának megismerése.

Sivatagok vs. őserdők

A 3276 expedíciós nap című kiállításon megismerhetik a sivatagok és az őserdők élővilágát, éghajlatát, természeti különlegességeit. Megismerhetik Balázs Dénes múzeumalapító kutatómunkáját ezeken a területeken.

Árvalányhaj és gyurgyalag

Az Érd–Tétényi-fennsík állat- és növényvilágát ismerhetik meg a diákok a tetőtéri dioráma segítségével. Az érdi helytörténeti kiállítást megtekintő csoportoknak is figyelmébe ajánljuk a foglalkozást, hogy teljes kép alakuljon ki a gyerekekben a minket körül vevő környezet értékeiről, történeti emlékeiről.

 

Foglalkozások 11-14 éveseknek a Helytörténeti kiállításban

Ecset és piszkuta

A foglalkozás bepillantás ad az érdi és környékbeli ásatásokról. Ezen keresztül megismerhetik a térség ős- és ókori történetét.

Mondák nyomában

Megismerhetik a foglalkozás során a településhez kötődő mondákat valamint, hogy milyen lehetett az élet Sárkány Ambrus udvarházában és a középkori mindennapokban.

Foglalkozások középiskolás osztályok számára

Globális környezeti problémák

A Földet érintő környezeti problémák megismerése, kitekintés a magyar utazók természetvédelmi tevékenységére.

Balaton-kutatás története

A Balaton kutatástörténetének, a legnevesebb magyar kutatók (Lóczy Lajos, Cholnoky Jenő stb.) munkásságának megismerése.