df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Érdi Helytörténeti Kiállítás

2007-ben Érd Önkormányzata – a város gazdag múltjára való tekintettel – helytörténeti gyűjtemény kialakításáról határozott a Felső utca 13. alatt.
2008. január 1-jén a Magyar Földrajzi Múzeum különálló részgyűjteményeként megalakult a Hely- és Sporttörténeti Kiállítás. Egy XIX. század végi tornácos házban kapott helyett a kiállítás, mely Érd város történetét mutatja be az őskortól az 1930-as évekig, komplex módon régészeti, néprajzi, hely- és sporttörténeti tárgyak segítségével.

Az első teremben a város területéről előkerült és feltárt tárgyak gazdag együttese látható az újkőkorból, bronz- és vaskorból, a római korból, valamint a középkorból.

A néprajzi kiállítás termében konyha és szoba részlete tekinthető meg. A századforduló bútorai, berendezése mellett látható a XX. század elején még jellemző helyi viselet, néhány, az érdi népi élethez kapcsolódó fotó és dokumentum. A XVII-XVIII. században Érdre települő rác és sváb nemzetiségek viseletéből is kapunk ízelítőt.

A harmadik terem az 1960-as években Érdre települő bukovinai székelyek néprajzi értékeit mutatja be: a női és férfi viseletet valamint a tisztaszoba egy részletét.

Az utolsó terem Érd XX. századi történelmének meghatározó tényezőit mutatja be: a Dunai árvizek pusztítását, az 1930-as évek parcellázását, a sportrepülőtér néhány dicsőséges évtizedét, valamint a város sportolóinak néhány eredményét.