df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Alapítónkról

Dr. Balázs Dénes (1924 – 1994) a magyar geográfia egyedülálló, rendkívüli akaraterővel megáldott személyisége volt. A székely származású kutató Kőrösi Csoma Sándort tekintette példaképének.

Kevés tudós tett olyan sokat a tudományért, mint Balázs Dénes, aki egy életre elkötelezte magát a természet kutatásának. Először diákként a Kárpát-medence tájaival ismerkedett, ötezer kilométeres kerékpárúttal bejárta Magyarország és Erdély tájait. Később a barlangokban, az örök éjszaka birodalmában, a csepegő kövek igézetében folytatta kutatómunkáját. Nevéhez fűződik az égerszögi Szabadság-barlang feltárása. Majd a veszélyektől vissza nem rettenő felfedezők sorába lépett, önként vállalva és teljesítve nagy feladatokat.

Geográfusként életcéljának tekintette a Föld mészkővidékeinek és barlangjainak, valamint sivatagjainak, vulkánjainak és őserdeinek a megismerését. Magányos, hátizsákos vándorként eljutott a Föld legnehezebben megközelíthető vidékeire.

Három évtizeden át öt kontinens mintegy 130 országában végzett természetföldrajzi tereptanulmányokat. Két Föld körüli utazást is tett (1977-78 illetve 1984-85). Magányos, hátizsákos utazásai eredményeként 27 könyvet, több száz tudományos közleményt, ismeretterjesztő cikket adott közre. Könyvei öt nyelven milliós példányszámban jelentek meg. Nagy figyelmet fordított a természeti értékek megőrzésére, számos cikkében emelte fel szavát a földtani kincseink megóvásáért.

Meghatározó tudományszervező szerepe volt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatban és a Magyar Földrajzi Társaságban. Évekig tartó elkötelezett munkával valósította meg 1983-ban a Magyar Földrajzi Múzeumot, Érd város egyetlen közgyűjteményét. 2014-ben, Balázs Dénes születésének 90. és halálának 20. évfordulóján nyílt meg múzeumunk harmadik állandó kiállítása (3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva), mely a múzeumalapító munkásságának állít emléket.