df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Hold, bolygók, csillagok – családi délután

2019. október 12. (szombat) 13:00 – 21:30

Hold, bolygók, csillagok – családi délutánnal, előadásokkal és filmvetítéssel egybekötött csillagászati nap a Magyar Földrajzi Múzeumban

Idén 50 éve, hogy Neil és Buzz a Holdra lépett, 100 éve, hogy létrejött a csillagászok világszervezete, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), és már annak is 250 éve, hogy Hell Miksa és Sajnovics János expedíciót vezetett a lappföldi Vardø szigetére a Vénusz-átvonulás megfigyelésére. A jeles évfordulókról a Magyar Földrajzi Múzeum – az Érdi Csillagászati Klubbal együttműködve – három, egymást követő programblokkal: csillagászati családi délutánnal, ismeretterjesztő előadásokkal és Szőke Balázs: Csillagnézők  c. dokumentumfilmjének bemutatójával emlékezik meg. A nyitóesemény egy 30 méteres élőlánc megalkotása lesz a múzeum tetőtéri előadóterében, a Nap–Föld távolság szemléletes és emlékezetes bemutatásaként.

13.00–13.30 Élőlánc, avagy sok jó ember egy csillagászati egységben

13.30–15.30 Csillagászati családi délután

16.00–18.30 Tudománytörténeti és ismeretterjesztő előadások

19.00–21.30 Szőke Balázs Csillagnézők (2018, 97 perc) című dokumentumfilmjének bemutatója

Pár évszázada a Nap–Föld távolság meghatározása komoly tudományos kihívást jelentett, így expedíciók egész sorát szervezték meg, hogy minél több helyről figyelhessék meg a ritka Vénusz-átvonulást, és ezáltal pontosan kiszámolhassák a Csillagászati Egységet. A 30 méteres élőláncunkkal ezen erőfeszítések előtt kívánunk tisztelegni.

Az élőlánc megalkotása után veszi kezdetét a csillagászati családi délután, ahol az aktivitások és bemutatók során kicsik és nagyok egyaránt bővíthetik csillagászati ismereteiket. Az előadótérben az Érdi Csillagászati Klub tagjainak vezetésével a Hold, a bolygók és a távcsövek témájában lehet elmélyülni, a múzeumpedagógiai teremben pedig Kerényi Lilla Mesék a csillagos égen címmel tart foglalkozást az aktuális égi látnivalókról és a csillagképekhez kapcsolódó mitológiáról.

A játékos családi délutánt követően az évfordulókhoz kapcsolódó tudománytörténeti és ismeretterjesztő előadásblokkra kerül sor. A csillagos égbolt iránt érdeklődők Vizi Pétertől megtudhatják, milyen lépéseket érdemes megtenniük, hogy immár saját tapasztalataik segítségével elégíthessék ki kíváncsiságukat. Bartha Lajos Hell és Sajnovics expedícióját járja körül, Mizser Attila a Hold meghódításáról ad elő, Nyerges Gyula segítségével pedig a csillagászati távolságmérés módszereibe pillanthatunk bele.

Az előadások után Szőke Balázs, a Csillagnézők című dokumentumfilm rendezője beszél arról, hogy mi indította filmjének elkészítésére, a filmvetítés utáni kötetlen beszélgetés során pedig a hazai amatőr csillagászat jelen helyzetéről is szó esik.