df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Múzeum Könyvtár

A kutatókat és szakdolgozat írókat 13 000 darabból álló szakkönyvtár várja. Az állomány hagyatéki anyagok átvételével, vásárlással és cserekapcsolatok révén folyamatosan gyarapszik. Fő profilja a korabeli és kortárs földrajzi utazók, geográfusok munkássága, a földrajzoktatás tankönyvei. A könyvtár gerincét Cholnoky Jenő professzor művei adják. A múzeumalapító Balázs Déneshez, illetve Kőrösi Csoma Sándorhoz, Vámbéry Árminhoz kapcsolódóan is igen gazdag a könyvtár anyaga. A múzeum legrégebbi kincse a Bolognában 1684-ben kiadott L’origine del Danubio című Duna-monográfia. A XVIII. századból származó ritka könyvek közül például Vályi András: Magyarországnak leírása 1-3. (1799) található meg a múzeum könyvtárában. Említésre méltó Losontzi István népszerű Hármas Kis Tükre című tankönyve is, amely 1773-tól 1868-ig 71 kiadást ért meg. A XIX. századi (1918 előtti) legértékesebb könyvek között találhatók többek között Bánó Jenő, Bozóky Dezső, Leidenfrost Gyula, Teleki Pál, Vojnich Oszkár könyvei. A XX. századból a legértékesebb könyvek Almásy László, Baktay Ervin, Bíró Lajos, Germanus Gyula, Stein Aurél, Torday Emil művei. Ki kell emelnünk a nagyobb mennyiségű és külön polcokon tárolt, illetve külön bélyegzővel ellátott könyvkollekciónkat, amelyek könyvtárunk különleges értékét adják:

  • Kutasi Kovács Lajos indián tárgykörben írt 20 darab könyve.
  • Kósa Attila karsztkutatási témájú – többnyire idegen nyelvű – könyvei (500 darab).
  • Dojcsák Győző angol nyelvű, főleg kanadai kiadású geográfiai témájú könyvei.(? darab)
  • Pétervári László, a Magyar Földrajzi Társaság könyvtárosa révén a Pétervári-Erdey-Grúz-magánkönyvtárból hozzánk került mintegy száz darab könyv.

A múzeumi könyvtár kutatószolgálata

A múzeumi könyvtár földrajzi – elsősorban tudománytörténeti – szakkönyvtár, olvasóterem jelleggel. Mivel a könyvek – ritkaságuk okán – védelemre szorulnak, illetve saját kutatásaink érdeke is így kívánja, ezért kölcsönzést nem, csak helyben olvasást biztosítunk a külső kutatók, érdeklődők számára. Kérjük látogatási szándékát kovacs.sandor(kukac)foldrajzimuzeum.hu email címen jelezze. A könyvtár szabályzata itt olvasható . Kérjük, hogy a látogatás előtt figyelmesen olvassa el az alábbi dokumentumot.

 

A múzeumi könyvtár nyitva tartása

Kedd–péntek: 10:00–17:00 óra