df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Programok

Általános információk a múzeumpedagógia foglalkozásokról: (helytörténeti program)

·                    Kérjük,hogy a látogatás előtt legalább két héttel jelezzék érkezésüket telefonon (06 (23)363-036) vagy e-mailben (lehoczki.zsuzsanna@foldrajzimuzeum.hu). A jelentkezésről e-mailben visszaigazolást kapnak.

·                    A foglalkozások időtartama 60 perc, helyszín a helytörténeti kiállítás vagy a főépület tetőtéri gyerekbirodalom.

·                    Minimum létszám: 10 fő, maximum létszám: 30 fő.

·                    Kérjük a látogatás előtt a gyerekekkel beszéljék meg a múzeumi viselkedés szabályait és a program részleteit, hogy a foglalkozás mindenki számára valódi élmény legyen.

·                    Áfás számla igényét előre jelezhetik, de azt csak a helyszínen áll módunkban kiadni.

·                    Buszos parkolásra csak az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata mögötti parkolóban van lehetőség.

·                    A múzeum kertje alkalmas pihenésre, ebéd elfogyasztására.

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások 11 – 14 éveseknek:

Régészet kezdőknek

A gyerekek megismerhetik a leletek útját a múzeumba, megtudhatják ki is az a régész, mit csinál, és mik azok a leletek. A foglalkozás keretében légi fotót elemzünk és restaurálunk.

A neandervölgyi ősember rejtélye

Az érdi Fundoklia-völgyben talált lelőhely bemutatásával kapnak választ a felsősök, hogy mire vadászott az ősember, hogy nézett ki az akkori táj, és milyen lehetett az akkor élt ősember.

Kőkortól a vaskorig – élet az őskorban

Érdi mindennapok a neolitikumtól a vaskorig. Megtudhatják a gyerekek mi a különbség az ősember és az őskori ember között, milyen házakban laktak, hogyan öltözködtek, miként néztek ki a települések és milyen módon temetkeztek. A foglalkozás végén lehetőség van őskori baba készítésére, felruházására.

Rettegett rómaiak

A rómaiak Pannóniában. Általános képet kapnak a diákok a római kultúráról, a római kori településekről Magyarországon, továbbá hogy milyen emlékeket hagytak Érden, és hogy mi az a limes. A foglalkozáson a fiúk légiós sisakot, a lányok mozaikot készítenek.

Egy éjszaka Sárkány Ambrus udvarházában

Érd középkora, élet Sárkány Ambrus udvarházában. A foglalkozáson újságszerkesztésre is van lehetőség.

Hamza bég Hamzsabégben

A diákok megismerhetik a magyarországi törökkori emlékeket, hogy mit köszönhetünk a törököknek és hogy ki is volt az a Hamza bég. A foglalkozáson török motívumot festünk üvegfestékkel.

Az Illésházy-birtok mindennapjai

Az érdi uradalom valamint az ott élők mindennapjainak bemutatása. Ki kicsoda az Illésházy családban? A foglalkozáson címert festünk.

Mi fán terem a genealógia?

A foglalkozás keretében a gyerekek megismerhetik, hogy miként kezdjünk hozzá családfánk elkészítéséhez, tovább hogy milyen lehetőségeket nyújt ehhez az internet.