df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Tematikus foglalkozások

Foglalkozások óvodásoknak

Utazás a Föld körül

A foglalkozáson a gyerekek a Magyar utazók, földrajzi felfedezők kiállításban tehetnek Föld körüli utazást Vándor Nándor segítségével. A kontinenseken végig járva megismerhetik a békepipát, inuksukot építhetnek, kongói utánzójátékot játszhatnak, pontozással kengurut rajzolhatnak.

Madarat tolláról…

Az Érd elszórt természeti értékei című kiállítás diorámái segítségével az óvodások sok ismeretet szerezhetnek a madarakról. Játékos formában megismerhetik a különféle madártojásokat, madárfészkeket, hallhatnak a madárvonulásról és a madáretetés fontosságáról, és sok Érd környéki madárfaj is bemutatásra kerül.

Keressük meg Brumit!

A kis ősemberlány nem találja legjobb barátját Brumit, a barlangi medve kölyköt. A keresés során a gyerekek megismerhetik a jégkorszakban a környéken élő ősállatokat (mamut, barlangi medve, barlangi oroszlán) és az itt élő ősemberek mindennapjait játékos feladatokon keresztül. És végül Brumi is megkerül…

 

Foglalkozások általános iskola alsó tagozatos osztályai számára

Ősemberek a Fundoklia-völgyben

A foglalkozáson megismerhetik a csoportok az egykor itt élő neandervölgyi ősemberek életét, valamint a feltárás során előkerült ősállatokat és kőeszközöket. Mamutvadászatra és gyűjtögetésre is van lehetőség.

 

Rézbőrűek az indiánok?

A csoportok megismerhetik az indiánok életét egykor és ma. Megismerhetik a békepipát, az orrfuvolát, az indián fejdíszeket és hogy ki volt Xántus János, az indiánok barátja.

 Hangoló – hangszerek a múzeumban

A múzeum gyűjteményében lévő távoli tájak hangszereinek megismerésére és hangjuk meghallgatására van lehetőség a foglalkozáson, melyen keresztül távoli tájak népeit is megismerhetik a gyerekek.

 

Foglalkozások általános iskola felső tagozatos osztályai számára

Ázsia a legek kontinense – ahol a legtöbb magyar utazó járt

Az őshazakutatás jeles személyiségeit (Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor, Reguly Antal, Vámbéry Ármin), valamint a Kínában járt Cholnoky Jenő munkásságát ismerhetik meg a csoportok játékos foglalkozás formájában.

 

 

Fehér foltok a fekete földrészen

A Kilimandzsárót megjárt Teleki Sámuel, Nyugat-Afrika első térképének megrajzolója Magyar László, a rabszolgából lett felfedező, Sass Flóra és a Zarzura-oázis felfedezője Almásy László élete áll a foglalkozás középpontjában.

Árvalányhaj és gyurgyalag

Az Érd-Tétényi-fennsík védett területeinek élővilágát ismerhetik meg a csoportok az Érd elszórt természeti értékei című diorámasorozat segítségével.

Foglalkozások általános iskola felső tagozatos osztályai számára a Helytörténeti kiállításban

Élet a középkori Érden

A foglalkozás bepillantás ad az érdi és környékbeli ásatásokról. Ezen keresztül megismerhetik a térség ős- és ókori történetét.

Mondák nyomában

Megismerhetik a foglalkozás során a településhez kötődő mondákat, II. Lajoshoz és Szapáry Péterhez kapcsolódóan.

 

Foglalkozások középiskolás osztályok számára

Jeles utazóink nyomában

A foglalkozáson a diákok a legjelentősebb földrajzi felfedezők (Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor, Cholnoky Jenő, Teleki Sámuel, Germanus Gyula, Almásy László) munkásságát ismerhetik meg csoportmunkában.

 

Globális környezeti problémák

A Földet érintő környezeti problémák megismerésén túl betekintés kapnak a diákok a neves magyar utazók természetvédelmi tevékenységébe is.

Balaton-kutatás története

A Balaton kutatástörténetének, a legnevesebb magyar kutatók (Lóczy Lajos, Cholnoky Jenő stb.) munkásságának megismerésére van lehetősége a foglalkozáson.