df
FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE!
Tudás, kaland, egzotikum
  • Magyar
  • English
  

Térképtár

Földrajzi Múzeum térképtárának anyaga nem szisztematikus fejlesztés eredménye, az egyes darabok vagy önálló ajándékként, vagy a személyi hagyatékok részeként kerülnek be az intézménybe, az elkülönítetten kezelt térképgyűjteménybe. Ennek megfelelően az anyagban nem végzünk selejtezést és a duplumokat is megőrizzük, mert a térképek jelentőségét elsősorban az adja, hogy mely földrajztudós, kutató, utazó tulajdonában volt egykor.

Gyűjteményünk a XIX. század végén, de leginkább a XX. században készült térképeket tartalmazza, mai fogalmak szerint modern anyagnak nevezhetjük.

Közel 600 darabb 1:25000, 1:75000, 1:200000 méretarányú katonai felmérési térképet őrzünk. Theész János ajándékaként került hozzánk néhány értékes és ritka XVII–XVIII. századi színezett, nyomtatott Magyarország térkép. Különlegességnek számít a tengeren túlról visszakerült, Teleki Pál egykori gyűjteményének néhány tétele. Két kéziratos térképcsoport található raktárunkban, amelynek helytörténeti vonatkozása jelentős, egy 1884-ben és egy 1934-ben készült kéziratos kataszter térkép.

Esetünkben ritkaságnak számít, ha korai időszakból származó térképpel gazdagodik az gyűjtemény. 1991-ben került a múzeum tulajdonába 52 darab térkép, amelyek térképtárunkban egy egységet képeznek. A térképeket Johann Baptist Homann (1663–1724), a XVIII. század kiemelkedő német kartográfusa által, Nürnbergben 1702-ben alapított térképkiadó cég jelentette meg.

Kiemelkedőnek számít az 1992-93-ban bekerült Dudar Tibor-féle gyűjtemény, amely a Kartográfiai Vállalat (ma Cartographia Kft.) megalapításától 1991-ig bezárólag készített térképek és egyéb nyomatok egy-egy példányát. A gyűjtemény 8800 tételt tartalmaz.